Grevagården i Karlskrona

Den pampiga putsade gården är från 1705 och var från början generalamiral Hans Wachtmeisters privatpalats. Numera är Grevagården kanske mest känd som en del av Blekinge museum

Greve Hans Wachtmeister byggde sitt palats vid en naturlig källa i början av 1700-talet. Än i dag kan dörren till gårdens brunn ses bakom järndörren vid sidan av dubbeltrappan som leder upp till den övre delen av barockträdgården. Länsmuseet tog över fastigheterna i kvarteret 1971-72, men fram tills dess ägdes Grevagården fortfarande av Greve Hans Wachtmeisters ättling.

Blekinge Museum finns i merparten av byggnaderna i kvarteret och i det forna privatpalatsets östra del är det numera café och restaurang. Grevagården förklarades som byggnadsminne 1967.

Grevagården Karlskrona illustratör elin östberg konst prints posters affischer

Läs mer om Grevagården

Att göra där

Blekinge museum hittar du centralt i Karlskrona vid Fisktorget där skärgårdsbåtarna lägger till. Mer än 90 000 personer besöker varje år museet, gården, barockträdgården, lekplatsen Grevagrundet och Café Greven. Du kan ta en fika och lära dig en nypa historia.