Gamla riksarkivet i Stockholm

Byggd i nästan bara sten och stål.

På Riddarholmen i Stockholm står alltså denna unika ämbetsbyggnad som är ett av få bevarade 1800-talshus av sin art i Europa. Byggnaden var vid sin tid Stockholms högsta och ritades av arkitekt Axel F. Nyström.

Byggnaden byggdes i framförallt sten och stål för att skydda arkiven från brand, och eftersom man på den tiden inte ännu hade kommit så långt med elsäkerhet så bestämdes det till en början att ingen elektricitet fick dras in i huset då heller. Så byggnaden ritades med många och stora fönster så att så mycket dagsljus som möjligt kunde ta sig in.

Men sen är det ju så att detta var på ånglokens tid och ånglok = sotig ånga, vilket ledde till att fönstren sotades igen. Detta slutade med att el fick dras in tillslut ändå så att de som jobbade där kunde se vad de gjorde.

Än så länge har inget brunnit, och tur är väll det för när beräkningar i efterhand gjorts har man kommit fram till att en brand skulle orsaka sådan upphettning av stålet att byggnaden hade rasat i vilket fall.

Läs mer om Gamla Riksarkivet

Att göra där

Nuförtiden drivs det vinstdrivande verksamhet i huset och du kan hyra det för fest, event eller boka bord under högtider.
Men känner du inte för det så gör som jag, ta en promenad förbi och beundra huset en stund.